Jeansens historia

Av: Jeans   
 

De jeansen som vi känner igen idag skapades 1873 av två män vid namn Levi Strauss och Jacob Davies i San Fransisco. Men jeansen hade en föregångare som skapades redan på 1500-talet. De kallades för Dungaree och var sydda i tjock bomull som färgats indigo (mycket mörk blå).
Jeanstyg gjordes i Cheri, en stad som ligger nära Turin i Italien, på 1600 talet. Råmaterialet kom från staden Nîmes vilket på franska blir de Nîmes och uttalas denim. Tyget såldes till hamnen i Genua där efterfrågan var stor på tyg att göra byxor av till deras sjömän. Byxorna skulle kunna användas torra såväl som våta, och byxbenen skulle vara lätta att rulla upp på benen när man skulle svabba däcket. Jeansen tvättades genom att låta dem släpa efter fartygen i stora nät och havsvattnet blekte dem vita. Enligt vissa kommer namnet jeans från bleu de Gênes vilket betyder Blå från Genua om man översätter rakt av.Det var de nitade jeansen som Levi Strauss och Jacob Davies skapade. Levi Strauss cvar en tysk-jusdisk köpman som sålde blåjeans med namnet levi’s till gruvarbetare i Kalifornien på 1850-talet.
En av hans kunder var Jacob Davies, en skräddare som regelbundet köpte stora partier med tyg från Levi Strauss. När en av Davies kunder gång på gång frågade efter tyg att förstärka trasiga byxor med fick hade en idé om att man kunde använda nitar av koppar att förstärka de delar på byxorna som utsattes för mest yttre påverkan, så som hörnen på fickor och överst på knappgylfen.
Dessvärre hade inte Davies tillräckligt med pengar att söka patent för sin idé så han slog sig ihop med Levi Strauss och tillsammans fick de patent för sin ide “framsteg i att snabbare öppna fickor” den 20:e maj 1873.
På 1900-talet var blåjeans enkla och stadiga byxor som bars av fabriksarbetare, framför allt under andra världskriget.Under denna period hade männens jeans blixtlåsgylf fram och kvinnornas jeans hade blixtlås i sidan. På 60-talet hade både männens och kvinnornas jeans blixtlåsgylf fram. I USA på 50-talet bars blåjeans av tonåringar och av unga vuxna som en form av mild protest mot de gamla klädkoderna. Detta ansågs av äldre vuxna som opassande och det fanns biosalonger och restauranger som inte släppte in personer som bar blåjeans. De första stentvättade blåjeansen skapades på 50-talet. Entreprenörer och importörer banade väg för den nya tekniken vilket hjälpte jeansen till ytterligare framgång. Plötsligt var jeans eftertraktat av människor i alla åldrar och på 60-talet blev det mer accepterat att bära blåjenas, och på 70-talet hade de blivit ett modeplagg i USA, i alla fall för informell klädsel. Allt eftersom året gått har jeans blivit mer och mer eftertraktade och idag är det ett fullt accepterat plagg i alla de flesta sammanhang. Det har skapats många olika stilar som följer modets växlingar och byxan är ständigt populär.

2 Responses for "Jeansens historia"

Felix H

behövde information för ett skolprojket , och den här hemsidan va det BÄSTA jag hittade :/

Emma

Det var jättebra fakta här! Jag håller på med ett skolarbete om jeans, jag hämtar mycket fakta härifrån.

Kommentera Jeansens historia

Name (*)
Mail (*)
URI
Kommentar